WK 1/4 Duatlon Pontevedra

Chris Bessemans stond zaterdag 27/4 aan de start van het WK 1/4 Duatlon in Pontevedra, Spanje. Hierdoor had hij forfait moeten geven voor onze tijdrit van de Wintersprint 2019.

Hij stuurde de redactie volgend wedstrijdverslag. Heb jij ook meegedaan aan een wedstrijd of sportactiviteit? Aarzel niet om je bevindingen door te sturen naar maarten.briers@zltc.be.

“Een hele week onweersbuien in Pontevedra naar het schijnt maar ik arriveerde in dat opzicht gelukkig laat. De fietsverkenning werd dus met de wagen gedaan, eveneens in de regen.

Maar net zoals mijn geannuleerd seizoensopeningsweekend begin april in Geel (6/4) en Verlaine (7/4) en de in totaal 10 dagen ziekte was ook vandaag een mindere dag. Het loopparcours was erg zwaar – de toptijden van alle amateurs waren slechts 34′ (op de 10) en 18’30 (op de 5 km) – maar gelukkig konden we dat vandaag wel doen in de stralende zon en bij 19 à 20° (of misschien zelfs iets warmer). Mijn hoge 37′ was dus niet heel slecht, maar het gevoel was dat wel vooral omdat ik in de verste verte mijn tempo niet kon vinden. 4 rondes door het oude stadscentrum is wel mooi, maar – en dat is mijn enige puntje van kritiek op de organisatie – dan moet je de waves verder uit mekaar houden. In ronde 1 konden we niet door (de grote groep nog te bepakt, AG 30-49 startten samen) en begonnen we al dames in te halen, in ronde 2 liepen we knal op AG 50-65 die net vertrokken en als we dan eindelijk in ronde 3 wat plaats hadden, dan moest je constant dubbelen. Ik denk dat dat alleen goed is voor de mannen die helemaal vooraan in het pak lopen, maar zo snel ben ik spijtig genoeg niet dus was het 10 km lang inhalen, wisselen van kant, je in bochten wringen om je tempo te lopen en in te halen. Het leek voor mij alsof ik er 45 minuten over deed. Straatjes waar net een auto door kan en dan nog een 0,5m nadar of meer aan elke kant voor de supporters en passanten, tja, dan kan je met 2, soms eens met 3 langs elkaar daar waar het breder wordt, maar dat was niet erg doordacht, vond ik.

Achteraf gezien bleef ik rond plaats 15 in mijn AG hangen (15e tijd slechts).

Het fietsen had op 36,5 km net geen 800 hoogtemeters. Maar wederom niet op mijn maat: de klimmen waren lang uitgesponnen (op eentje na van 9%) maar de afdalingen vroegen net de 2 dingen die ik niet had: technisch bochteninzicht gepaard met vliegensvlug dalen op smalle wegen (zelfs op de helft van de wegen want we keerden en reden diezelfde weg terug omhoog) en heel veel durf op brede lange grote afdalingen met grote zware bochten. Dus ook al ging ik snel; eerst had ik niet de kunde, daarna niet de durf en ondanks ik dus leek tijd goed te maken en in te halen bergop verloor ik nog meer tijd bergaf want al mijn inhaalwerk werd telkens teniet gedaan (en snel). Een dikke 32/u gemiddeld was dan ook niet echt om naar huis over te schrijven (maar bij deze dan toch).

De laatste run deed ik relatief gezien wat beter, al is boven de 20 minuten lopen op 5km mij ook al lang niet meer gebeurd (en toch 2-3-4 minuten trager dan mijn betere tijden op een afsluitende 5km). Mijn 19de fietstijd kon echter niet veel baat hebben met die 7e looptijd en ik verloor maar liefst 4 tot 8 minuten op de fiets ten aanzien van zowat iedereen voor me. Pijnlijk, maar niet anders. Het resultaat was dan ook erg teleurstellend: AG 17e; overall 96e pas. Op 496 atleten is dat ook veel minder goed dan normaal (normaliter ziet ik bij de beste 10 à 12%, nu pas dus 20%) en logischerwijze werd vandaag mijn slechtste internationaal resultaat ooit.

Een domper van formaat zeggen ze dan, temeer omdat het goed gevoel in de wedstrijd er nooit was. Amateur topsport: veel teleurstellingen en frustraties, weinig successen, toch als je ambitieus bent en blijft ondanks een beperkt kunnen. (Kritische noot van de auteur: dat is wel vaak de trant in mijn verslagjes precies?)

Anderzijds, het moet gezegd, die andere AG’ers hebben toch ook vaak een niveau dat toch wel ver boven het mijne uitstijgt. Mijn AG werd wederom gewonnen door de Italiaan die wederom de beste van alle amateurs was.

Het goede nieuws: de elite Belgen deden het goed (Vandecasteele brons – Dely en Mangal zilver en goud bij de U23) en eigenlijk gold dat ook voor de andere deelnemende AG’ers; van de 4 atleten op de standaard afstand behaalden er 2 een medaille. Ik zal een andere keer moeten bijdragen aan het Belgische succes – vandaag viel ik duidelijk uit de toon. Zondag al het BK long distance duatlon in Geluwe – hopelijk niet in de regen (want dan ga ik er toch 2 keer over nadenken). Eerst een ritje huiswaarts. “

 

Terug naar overzicht
X
X